Een bijzonder project..
Interieurontwerp voor gezamenlijk bedrijfspand En Profiel & Dive Place

Bijzonder? Jazeker, want hoe breng je een Psychologie praktijk ( En Profiel) en een duikschool met showroom/winkel ( Dive Place) samen in één pand? Mét behoud van eigen identiteit én waar de uiteenlopende doelgroepen zich allen thuisvoelen?

Dat was de vraag die Annemarie van Luttikhuizen (En Profiel) mij stelde toen we elkaar voor het eerst troffen. 

‘Daar gaan we naar kijken en er is altijd een oplossing & ontwerp te maken’ zei ik dapper….

Dus, op naar de locatie en kennis gemaakt met Ferdinand Luttikhuizen (Dive Place) en echtgenoot van Annemarie. Het verhaal, wensen en eisenpakket was behoorlijk complex. Van de twee geschakelde bedrijfsunits zou er één afgestoten worden. Er was immers genoeg ruimte – vooral aan de kant van Dive Place, welke twee verdiepingen beslaat, met beneden een showroom/winkel en opslag van duikmaterialen. En op de eerste verdieping een algemene ruimte met bar en een leslokaal. 

Technisch gezien: ruimte zat, de indeling is redelijk eenvoudig aan te passen. Qua stijl, sfeer en uitstraling: daar lag de uitdaging. Twee compleet verschillende bedrijven, met dito doelgroepen en dienstenpakket, bijna het tegenovergestelde van elkaar. Net als de twee mensen die ik goed heb leren kennen, leken de wensen behoorlijk ver uit elkaar te liggen. Maar zoals ze zeggen: Opposites attract! En díe energie, díe chemistry die zij samen hebben…die vind je uiteindelijk ook terug in hun gezamenlijke (bedrijfs)visie. Wanneer het gaat over lucht, adem en water…daar ligt de gemene deler, en wat voor één!

Lees verder onder de foto’s >>

Oude situatie entree

Oude situatie verdieping

Oude situatie leslokaal

Hoe heb ik dat aangepakt?

Door eerst echt in gesprek te gaan met beiden, vragen te stellen, af en toe even goed kritisch te zijn. Maar vooral door te luisteren en te zien. Eenmaal op kantoor ben ik gaan zitten en heb eerst de technische indeling grof geschetst. Tijdens dit proces vormt er zich al een globaal beeld van kleur en sfeer. Maar ook van functie van de verschillende onderdelen van het interieur. Na het lay-out voorstel ben ik me echt met de kleur- en materiaalkeuzes gaan bezig houden. Uiteraard was er ook een budget waar ik aan gebonden was, dus sommige ideeën (zoals een doorkijkhaard) moet je anders invullen.

Eén van de items die ik graag in het leslokaal wilde realiseren was een wand-vullende full color van een speciaal soort doek, welke superstrak is en akoestisch remmend werkt. Met de gekozen kleuren ben ik op zoek gegaan naar een beeld. Een abstract beeld, welke doet denken aan golven, water, zand, lucht etc. zonder té bepalend te zijn. Het kleurschema sluit mooi aan bij het thema én bij beide bedrijven.

In Sketch-up heb ik het pand in 3D getekend, dat geeft een heel goed beeld van alle verhoudingen, in de juiste stijl. Vervolgens heb ik alle informatie over de kleuren, materialen, maatvoering en meubilair duidelijk aangegeven. De uitvoering en montage van de full colours met bijbehorende systemen zijn door mij gerealiseerd. De overige verbouwing hebben zij zelf doorgevoerd. Chapeau voor hen, want zij hebben stevig doorgepakt! Het resultaat mag er zijn, en gezien de reacties gaan ze er nog heel lang plezier van hebben!

Recensie

Hildy heeft ons geadviseerd en geholpen bij een complex project; hoe huisvest je twee bedrijven met compleet verschillende klanten op een logische en natuurlijke wijze in één bedrijfspand? Elke klant dient zich vanaf het moment van binnenkomst welkom te voelen en dat vraagt wat van zowel het ontwerp, als de aankleding als de materialen. Hildy heeft op een hele ingenieuze wijze onze bedrijven aan elkaar weten te verbinden in termen van inrichting zodat er echt eenheid is ontstaan. Ze is technisch en praktisch sterk en ook heel creatief, een mooie combinatie. Daarbij neemt ze in haar werkwijze de tijd voor grondig onderzoek en biedt ze meerdere keuzes en oplossingen aan om invulling te geven aan de uitvoering van het ontwerp. Ook haar betrokkenheid bij het realiseren van het ontwerp heb ik als heel prettig ervaren.”   

Annemarie Van Luttikhuizen-Van Bruinisse – En Profiel