De Torenpleinschool te Vleuten
Interieur ontwerp voor de Torenpleinschool te Vleuten (basisschool)

Voor de uitbreiding van de basisschool met 3 lokalen en de rigoreuze verbouwing die daarvoor nodig was, werd de algemene grote ruimte in het hart van de school helemaal gestript. Hiervoor wilden ze graag een goed plan met daarin de wensen verwerkt van de leerkrachten en schoolleiding. Zoals ruimte voor leesplezier, een speelhoek en ruimte om goed te kunnen leren. Leeftijdscategorie: 4 tot ca. 8 jaar.

Om van één grote ruimte met verschillende functies één geheel te maken heb ik gewerkt met een grote middenopstelling, op maat ontworpen met een leeshuisje, een treinzit en een boekenkast met zitje . Ik hield daarbij rekening met de functionaliteit, maar zeker ook met het ‘gevoel’ dat kinderen erbij moeten hebben. Zo werkt het leeshuisje heel erg prettig, en is het een fijne plek om je even iets terug te trekken. Het semi-transparante plafond met bladeren-print geeft het net dat stukje extra. Er hangen inmiddels intekenlijsten in de klas voor het leeshuisje! Het middenstuk zou voorzien worden van een mooie treinzit om aan te werken. – deze is ivm budget nog even uitgesteld. Het alternatief met de groene stoelen en een bestaande tafel werkt voor nu ook prima. De boekenkast met het zitje is niet alleen een fijne plek voor de kids…ook ouders hebben daar vaak een kennismakingsgesprek of vindt er klein overleg tussen wat docenten plaats. 

Naast de middenopstelling heb ik gekozen om een ‘binnen’ speelhoek en een ‘buiten’ speelhoek te creëeren. De witte basis met een uitgifte luik, luifeltje en puntdakje vormt een goede basis voor verschillende settings. Als huis, markt, restaurant of werkplaats. Inmiddels hebben verschillende thema’s al de revue gepasseerd. De buitenhoek is een podium bekleed met tapijt. Hier kunnen de kinderen een presentatie geven, met blokken torens bouwen of gewoon even een boekje lezen. Verder is heeft deze ruimte nog een supergave geprinte muur gekregen en een tweede op-maat gemaakte boekenkast met boom. 

Na de oplevering van de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond hebben we nog het leerplein op de eerste verdieping aangepakt.  Leeftijdscategorie: 9 tot ca. 12 jaar.   Deels met bestaande meubels, deels nieuw. Wederom een geprinte wand – aansluitend bij de look & feel van beneden. Er zijn twee kleine zitjes gecreëerd en de bak met planten zorgt voor een fijne scheiding tussen beide grote tafels.  

Ontwerp en realisatie:

Het interieur- en meubelontwerp, kleur- en materiaal bepaling, tevens levering en montage van full color wanden zijn van mijn hand. De aanmaak van de meubels is gerealiseerd door Issos BV. Bij de plaatsing zijn we geholpen door Issos BV en veel ouders om zo de kosten onder controle te houden.