5 duidelijke stappen met uitleg en tips om zelf een goed verlichtingsplan op te stellen!
Stap 1:
DAGLICHT is het eerste element welke je meeneemt in het verlichtingsplan. Daglicht heeft een grote invloed op het verlichtingsplan en op je interieur. Dit zet je dus in de plattegrond, met een windroos maak je duidelijk waar de zon opkomt en onder gaat, want ook daar moet je rekening mee houden.
Voorbeeld plattegrond met daglicht:
De hoeveelheid daglicht die je binnen krijgt is zeer bepalend voor de sfeer in huis. Heb je veel lichtinval? Dan kan je qua kleur, materiaal en tinten lekker los! Moet je het met minder daglicht stellen? Hier een paar tips:
Op de foto zie je duidelijk dat een lichte vloer veel weerkaatsing van het daglicht geeft, dat werkt heel fijn als het achter in het huis wat donkerder is. Je ‘trekt’ het licht naar binnen.
Stap 2:
BASISVERLICHTING zorgt ervoor dat een ruimte voldoende wordt verlicht doordat licht zich gelijkmatig over een ruimte verspreidt. Deze verlichting is de basis van je lichtplan en beslaat de meeste ruimte. Simpel gezegd: Als deze verlichting op vol vermogen staat moet je een contactlens kunnen vinden. Vaak is deze verlichting dimbaar zodat de lichtintensiteit mee kan bewegen met de dag. Daarbij hoeft niet elk hoekje verlicht te worden, het gaat om de grote lijnen/vlekken.
BASISVERLICHTING hoeft niet saai te zijn. Je kan juist hiermee een bijdrage leveren aan jouw interieur. Denk bijv. aan spotjes die op de looplijn zijn gepositioneerd, of vlak langs een wand, waardoor er een mooi lichtspel ontstaat. Verder kan je voor de basisverlichting gebruik maken van hang- of plafondlampen, maar ook uplighters, spots op rails of zelfs LED-lijnen!
Op de foto hieronder zie je een combi van opbouwspots en een hanglamp als basis verlichting, waarbij de hanglamp ook als functionele lamp gebruikt kan worden.
Stap 3
FUNCTIONELE verlichting, zoals de naam doet vermoeden, gaat over die plekken waar je ‘functioneel’ bezig bent. Zoals lezen, koken, werken, schrijven, puzzelen, etc. Deze verlichting is goed gericht op het werkoppervlak (keuken, bureau, salontafel etc.). De gebundelde lichtvlekken zijn daarom dus ook kleiner dan de rest.
FUNCTIONELE verlichting vind je o.a. onder de bovenkastjes, in de leeslamp en in de lamp(en) boven je eettafel. Deze verlichting heb je echt nodig. Als deze lampen er niet zijn ondervind je hinder; je kan niet goed zien wat je snijdt, je kan je boek (in bed) niet goed lezen, of je spiegelbeeld heeft last van rare donkere schaduwplekken door slechte badkamer verlichting…herkenbaar?
In onderstaande foto zie je een duidelijk voorbeeld van functionele verlichting: onder de bovenkasten zit LED verlichting gericht op het aanrechtblad en rechts een leeslamp bij een lekkere fauteuil. De lampen boven de eettafel zijn dimbaar en met de juiste lichtbron, precies op het tafeloppervlak gericht.
Stap 4:
SFEER- & ACCENT verlichting is als laatste aan de beurt. Deze verlichting is dus niet noodzakelijk of persee functioneel. Maar o zo belangrijk om het gehele interieur samen te brengen!
Denk hierbij aan up- en downlichters, schilderij verlichting, trapverlichting, mooie excentrieke tafellampen en zelfs kaarsen mag je hierin meenemen.
SFEER- & ACCENT verlichting zijn echte sfeermakers en geven een extra dimensie aan jouw interieur. Zo kan accentverlichting een special effect geven aan bijv. een kunstwerk. Denk ook aan mooie wandlampen, trapverlichting en andere lichteffecten. Zoals LED strips in een koof of bijzondere muur verlichting. Zelfs NEON is aankomend jaar weer van de partij! Van welke stijl(en) je ook houdt, er is meer dan genoeg aanbod.
Stap 5:
Nu je precies weet wat je waar nodig hebt, ga je kijken naar wat je al hebt. Hoe is het in jouw huis/bedrijf geregeld? Is alles op orde of wil je wat veranderen?
Stap 6
NIEUW! Ja, nu wordt het écht leuk! Je weet nu waar je nog wat toe kan voegen (of aan gaat passen, zoals een andere lampenkap oid). Oftewel, je gaat een armaturen lijst maken, whoohoo, lekker virtueel shoppen!!!
De verzameling van gisteren ga je vandaag kritisch doorlopen. Wat past wel of niet.
Omdat je alle lampen bij elkaar ziet, zie je beter of het in lijn is of dat het scheef loopt. Let wel, het is zeker niet zo dat alles hetzelfde moet zijn, dat wordt saai. Maar meer dan 2 a 3 stijlen door elkaar wordt te veel. Zoek hierbij naar overeenkomsten: in materiaal, vorm, kleur, uitstraling, etc.
Voorbeeld (deels) armaturen voorstel:
Vind je het leuk om moodboards te maken? Leef je dan deze dag nog even uit met wat aanvullende interieur onderdelen. Met wat leuke meubelstukken, accessoires zoals kussens, planten of een kustwerkje creëer je snel een nieuwe fijne sfeer.
Ik ben benieuwd naar wat je ervan gemaakt hebt, deel dat gerust!
Wil je meer weten of een wil je jouw interieurzaken uit handen geven, neem dan gerust contact met me op.
Tel. 06 28714612 of mail hallo@helemaalhildy.nl